Klättringsfestival på Kalymnos

Är du intresserad av klättring? Både nybörjare och erfarna klättrare måste besöka Kalymnos, klättrarnas eget paradis! Första veckan i oktober varje år anordnas en klättningsfestival där du kan lära känna nya vänner, med samma intresse, från hela världen. Festivalen brukar vara väldigt uppskattad och lockar mycket folk, så var ute i god tid med dina bokningar. Om du inte har pengarna just nu är ett smart tips att ta ett snabblån, då kan du betala tillbaka lite senare när du har hunnit få en eller flera löner. På så sätt blir inte resan ett problem för din ekonomi.

 

Bergsklättring när den är som bäst

Kalymnos ger dig över 80 områden för klättring med 2500 rutter, och antalet ökar. Här kan den våghalsiga hänga fritt från klippor, medan nybörjaren kan välja enklare rutter för att få in vanan. Allt erbjuds givetvis med det turkosa havet som kuliss och en värmande sommarsol. Eftersom Kalymnos är så populärt för klättring kan ni givetvis hyra utrustning på plats. Det finns även mängder av guidade turer och instruktörer som ger lektioner.

Säkerhet vid bergsklättring

Beroende på vilken nivå du är på i din klättring bör du välja rutter som passar dig. Lyssna på guider och instruktörer på plats, de är experter och kan hjälpa dig att hitta de rutter som passar dig bäst så att du får en angenäm semester utan att riskera din säkerhet. Bergsklättring kommer alltid med vissa risker, men på ön finns specialtränade räddningsteam som kan rycka ut om olyckan är framme. Fördelen med att klättra i ett populärt område är att säkerheten är högre och personal och sjukvård har erfarenheten som krävs ifall att olyckan skulle vara framme.

Andra aktiviteter på Kalymnos

Om du inte reser med dina klättringskompisar, eller bara vill kombinera semestern med flera olika aktiviteter så erbjuder ön mycket annat. Scuba diving är populärt på ön. Om du inte har dykarcertifikat så kan du gå grundkursen på plats. Många dykskolor erbjuder även utforskningsdyk där du får prova på att dyka med tuber, men ni går bara ner ca 5 meter under vattnet.

Det finns även många vandringsleder. Utsikten är fantastisk, och ni kan njuta av ljudet och lukten från havet medan ni vandrar. Ta in stillheten och känn hur stressen lämnar kroppen. Avsluta dagen på en taverna med färsk fisk och ett glas lokalproducerat vin.

När och hur tar man sig till Kalymnos?

Vädret är som bäst från maj till september, varmast är det under sommarmånaderna. Du kan antingen åka med charter till ön, eller boka resa och hotell själv. Då är det lättast att flyga till Kos för att sedan ta färjan över. Om du vill delta i klättringsfestivalen så äger den som sagt rum i början av oktober. Vädret är fortfarande skönt då, men ta med en tunn jacka till kvällen. Tänk på att det är många som kommer till festivalen, så det är bäst att vara ute i god tid så att du får ett bra pris på ditt boende.